Webshops vergelijken deel 2: WooCommerce, OpenCart & PrestaShop

Door Nicole van Roekel, Gepost op: 13-mrt-2019 8:27:00 Commentaar

 

Bent u ondernemer en wilt u een webshop starten? Of bent u als webshopeigenaar niet tevreden over uw huidige webshoppakket en denkt u erover om over te stappen op een ander webwinkelsysteem? We begrijpen dat door het vele aanbod moeilijk te onderscheiden is welk systeem het beste is en aansluit bij uw wensen en behoeften. In deze blogserie vergelijken wij de meest bekende webshops met elkaar, vertellen we u wat de voordelen en nadelen zijn van elk systeem en ontdekt u welke webshop het beste is voor uw bedrijf.

In deel 1 hebben wij Magento, myShop & Mijnwebwinkel voor u vergelijken. In deel 2 zetten we de volgende webshops voor u op een rijtje: WooCommerce, OpenCart & PrestaShop.

 

WooCommerce

 

 

VOORDELEN


Open source webshop
WooCommerce is een open source software. Wanneer software een open source heeft, betekent dat dat u deze software gemakkelijk kunt koppelen met uw andere software. Daarnaast kunt u zelf ook aanpassingen maken aan uw webwinkel, doordat de code openbaar is.

 

Eenvoudig en goedkoop platform
WooCommerce is een webshopplugin voor WordPress. WordPress is één van de meest bekende en meest gebruikte CMS-systemen in Nederland, maar ook in andere landen. WooCommerce is gratis te downloaden als plugin voor WordPress. U kunt een hele simpele webshop opzetten zonder dat u ergens voor hoeft te betalen. Aangezien de basic versie van WordPress ook gratis is, is het al met al een erg goedkope oplossing. Echter, wanneer u iets serieuzer aan de slag wilt, moet u premium themes of plugins aanschaffen waar u voor betaalt.

 

Meest gebruikte webshop ter wereld
Het is een eenvoudig en goedkoop platform om een website op te bouwen. Het is dan ook niet vreemd dat WooCommerce een enorm gewild webshopplatform is. Wereldwijd draait 30% van de webshops op WooCommerce (bron) waarmee het de meest gebruikte webshop ter wereld is. Ze hebben ook een support-forum.

 

Gebruiksvriendelijk en zoekmachineoptimalisatie
WordPress staat bekend om haar gebruiksvriendelijkheid en zoekmachineoptimalisatie. Het CMS is erg laagdrempelig en zonder technische kennis kunt u gemakkelijk in de webshop werken. Daarnaast heeft Yoast een plugin gemaakt voor WordPress die u helpt met zoekmachineoptimalisatie. Deze plugin is ook beschikbaar voor WooCommerce.

 

Veel plugins beschikbaar
Voor WooCommerce zijn honderden verschillende plugins beschikbaar. Denk aan een integratie met MailChimp, met eBay of Instagram. Keuze genoeg, dus!

 

Geschikt voor internationale verkoop
WooCommerce is een geschikt platform voor internationale verkoop. Juist omdat de webshop wereldwijd gebruikt wordt, is het geschikt voor bedrijven die opereren op de internationale markt. Er zijn veel betalingsmogelijkheden, van credit cards tot aan PayPal en Amazon Payments. Meer dan 140 betalingsmogelijkheden integreren met WooCommerce, waardoor er altijd wel een passende oplossing beschikbaar is.

 

Ideaal voor kleine en middelgrote bedrijven

WooCommerce werkt het beste voor kleine en middelgrote bedrijven en is één van de goedkoopste en meest kwalitatieve oplossingen voor WordPress-gebruikers.

 

NADELEN

 

Niet geschikt voor grote shops
De databasestructuur van WooCommerce is niet goed ingericht op grote aantallen. Dit maakt dat het platform niet ideaal is voor grotere shops of shops

 

Veel extensies nodig
Er zijn relatief veel extenties nodig om een met WooCommerce een goede webshop op te zetten voor de Nederlandse markt. Dat komt onder andere doordat ons BTW-stelsel verschillend is. Daarbij horen we vaker dat het updaten van plugins of het installeren van extensies consequentie heeft voor de lay-out van de webshop.

 

OpenCart

 

 

VOORDELEN

 

Open source software
OpenCart heeft haar naam te danken aan het feit dat het een open source software is, net als WooCommerce. U kunt daardoor software gemakkelijk koppelen met uw andere software en zelf aanpassingen maken in de openbare code.

 

Veel plugins
OpenCart heeft ongeveer 13.000 unieke gratis en betaalde plugins. Daarmee heeft u een breed scala waar u uit kunt kiezen, meer dan bij PrestaShop of Magento. Er is veel concurrentie onder de makers van plugins voor OpenCart. Wanneer u één specifieke plugin zoekt (bijvoorbeeld e-mail), dan kunt u uit verschillende opties kiezen.

 

Geen complexe of zware oplossing
Om OpenCart te gebruiken, hoeft u niet te investeren in een zware ICT-omgeving. De software zal maar een klein gedeelte van uw server’s RAM gebruiken, omdat het geen complexe of zware oplossing is. Natuurlijk is de snelheid van uw OpenCart webshop ook afhankelijk van het aantal plugins dat u installeert. OpenCart beschikt over een overzichtelijk en makkelijk te begrijpen administratie dashboard, waardoor u eenvoudig tussen de verschillende opties kunt switchen. Ze hebben ook een forum waar je je vragen kan stellen.

 

Automatisch responsive
Wat ook een belangrijk voordeel is, is dat uw OpenCart-webshop automatisch responsive is, in tegenstelling tot bijvoorbeeld een myShop-webshop. Daarmee ziet uw webshop er ook op mobiel of tablet mooi uit.

 

NADELEN

 

Optimaliseren voor zoekmachines kost geld
OpenCart biedt veel gratis plugins, maar om uw webshop te optimaliseren voor zoekmachines, moet u een betaalde plugin aanschaffen. Dat is wat vreemd in een wereld waarbij bijna alle online activiteiten draaien om zoekmachineoptimalisatie.

 

 

Beperkte mogelijkheden
OpenCart is een webshopplatform voor beginners. Het is relatief goedkoop en niet complex, maar heeft wel beperkte mogelijkheden. Als u op zoek bent naar een webshop van een wat hoger niveau, kunt u bijvoorbeeld beter voor Magento kiezen. 

 

PrestaShop

 

 

VOORDELEN

 

Vrij makkelijk te begrijpen
In vergelijking met wat zwaardere systemen zoals Magento, is het dashboard van PrestaShop vrij makkelijk om te begrijpen en mee te werken. Het is dan ook een erg geschikt platform voor degenen die net beginnen met een webshop.

 

Forum met gebruikers
Online is er ook veel informatie te vinden over PrestaShop. Wereldwijd zijn er honderdduizenden gebruikers, die hun ervaringen en meningen delen in fora. Een vraag over uw PrestaShop kunt u daarom makkelijk kwijt via zo’n forum.

 

Bekend script
Het script van PrestaShop is gebaseerd op een populair template, genaamd “Smarty”. Dit is een script waar veel designers en programmeurs bekend mee zijn, waardoor gemakkelijk aanpassingen gedaan kunnen worden.

 

Veel gratis functionaliteiten en plugins
PrestaShop heeft veel gratis functionaliteiten en plugins. Veel zijn vergelijkbaar met de mogelijkheden in Magento, het enige verschil is dat de meeste plugins van PrestaShop passender zijn voor kleine en middelgrote ondernemingen, terwijl Magento zich focust op de grote spelers op de markt.

 

Relatief eenvoudig en licht systeem
Net als OpenCart is ook PrestaShop geen zwaar systeem. Helemaal als u kijkt naar de mogelijkheden, die zijn veel uitgebreider dan bij OpenCart. Doordat PrestaShop een relatief eenvoudig en licht systeem is, werkt OpenCart ook een stuk sneller dan Magento.

 

NADELEN

 

Gratis soms toch niet helemaal gratis

Ingebouwde functionaliteiten in gratis scripts kosten soms tóch geld in PrestaShop. Daardoor kan u voor onaangename verrassingen komen te staan. Schaf niet direct zo’n betaalde optie aan, maar kijk eerst welke soortgelijke, gratis scripts er zijn.

 

Beperte schaalbaarheid

PrestaShop wordt veelal gebruikt voor kleine en middelgrote ondernemingen. Voor grote organisaties, is de schaalbaarheid beperkt en worden developers beperkt in het volledig ontwikkelen van de webshop.

 

VOORDELEN EN NADELEN OP EEN RIJTJE

 


De administratie van een webshop is gemakkelijk te koppelen aan boekhoudingssoftware zoals SnelStart. Deze koppeling heeft S-Connect en bespaart webshophouders veel tijd en energie. Lees in dit blog over 6 voordelen...
 

Wilt u uw webshop koppelen met uw SnelStart-administratie? Zowel WooComerce als OpenCart en PrestaShop zijn met behulp van S-Connect te koppelen aan SnelStart. 

S-Connect productbeschrijving downloaden