Webshops vergelijken deel 1: Magento, Mijnwebwinkel & myShop

Door Nicole van Roekel, Gepost op: 12-mrt-2019 8:26:00 Commentaar

 

Bent u ondernemer en wilt u een webshop starten? Of bent u als webshopeigenaar niet tevreden over uw huidige webshoppakket en denkt u erover om over te stappen op een ander webwinkelsysteem? We begrijpen dat door het vele aanbod moeilijk te onderscheiden is welk systeem het beste is en aansluit bij uw wensen en behoeften. In deze blogserie vergelijken wij de meest bekende webshops met elkaar, vertellen we u wat de voordelen en nadelen zijn van elk systeem en ontdekt u welke webshop het beste is voor uw bedrijf.

Deel 1: In deze blog zetten we drie webshops voor u op een rijtje: Magento, Mijnwebwinkel en MyShop.

 

Magento

 image-8

 

VOORDELEN

 

Open source
Magento is één van de meest bekende webshops in Nederland. Het is dan ook het meest gebruikte webwinkelplatform met open source. Wanneer software een open source heeft, betekent dat dat u deze software gemakkelijk kunt koppelen met uw andere software. Daarnaast kunt u zelf ook aanpassingen maken aan uw webwinkel, doordat de code openbaar is.

 

Extensies en plugins
Er zijn honderden extensies en plugins beschikbaar voor Magento. De kans is dus groot dat u uw bestaande software eenvoudig en goedkoop kunt koppelen wanneer u aan de slag gaat met Magento.

 

Nederlandse vertaling
Magento heeft een Nederlandse vertaling en is compleet in te richten voor de Nederlandse markt. Ook als uw webshop internationaal opereert, is Magento geschikt voor uw organisatie. Binnen één installatie kunt u uw webshop geschikt maken voor de internationale markt.

Standaard en maatwerk sjablonen
Magento heeft standaard sjablonen in het pakket zitten, maar maarwerk is ook mogelijk

 

Zoekmachine vriendelijk
Tot slot is Magento zoekmachinevriendelijk, wat betekent dat een webshop in Magento uw online vindbaarheid zal vergroten. En dat is voordelig, want u wilt natuurlijk zoveel mogelijk potentiële klanten naar uw webshop trekken.

 

Nadelen

 

Snelheid 
Naast de vele voordelen, heeft Magento ook een aantal nadelen. Zo horen we van veel eigenaren dat een Magento-shop soms traag werkt door de complexiteit en zwaarte van het systeem. Het werken met een Magento-webshop vereist het aanschaffen van een goede hosting en server die de zwaarte van het systeem aankunnen.

 

Complexiteit en zwaarte
De complexiteit en zwaarte van Magento zijn direct een volgend nadeel. Wanneer u zelf weinig verstand heeft van HTML en code, is het lastig om features aan te passen in uw webshop. Er zijn namelijk genoeg webshopplatforms te vinden die juist wél inspelen op gemak en webshopeigenaren met weinig technische kennis (bijvoorbeeld Mijnwebwinkel, zie hieronder). 

Wel is er online een forum waarop Magento-gebruikers ervaringen en problemen met elkaar kunnen uitwisselen.

 

Prijs
Tot slot is Magento ook een vrij prijzige optie. Wanneer u een Magento-webshop op maat wilt laten maken, lopen de kosten al snel op tot een paar duizend euro. Ook al zijn extensies relatief goedkoop, het bouwen en onderhouden van een Magento-webshop is prijzig. Voor een start-up is Magento dus niet altijd de beste oplossing. Wel is Magento één van de meest uitgebreide systemen, dus wanneer u serieuze toekomstplannen heeft met uw webshop en op zoek bent naar een breed scala aan extensies, is Magento een passende oplossing voor u.

 

Mijnwebwinkel


image-11

 

Voordelen

 

Meest gebruikt in Nederland
Mijnwebwinkel heeft in Nederland meer dan 42.000 gebruikers en is daarmee het meest gebruikte webwinkelsysteem van ons land.

 

Ideaal voor start-ups
Mijnwebwinkel is een veelgebruikte oplossing voor start-ups. Het is namelijk een goedkoop webshopsysteem die zelfs GRATIS te gebruiken is (tot maximaal 25 artikelen in uw webshop)

 

Voordelig
Het Pro pakket kost €19 per maand hiermee kunt u tot 2500 artikelen plaatsen. Vanaf €19 per maand kunt u onbeperkt artikelen plaatsen, dit is het PREMIUM pakket. Met de PRO en PREMIUM  pakketten is uw webshop geoptimaliseerd voor Google, heeft u een eigen domeinnaam met SSL-certificaat en e-mail. Daarmee is Mijnwebwinkel een stuk goedkoper dan bijvoorbeeld Magento.

 

Eenvoudig in gebruik

Mijnwebwinkel is speciaal ontworpen voor de webshopeigenaar met weinig technische kennis. Het platform biedt mogelijkheid om zonder technische kennis eenvoudig uw eigen webshop te beheren.

 

Geoptimaliseerd voor zoekmachines
Net als Magento, is ook Mijnwebwinkel geoptimaliseerd voor zoekmachines; bij zowel de “PRO” versie (€19 per maand) als de PREMIUM versie (€49 per maand) zit zoekmachineoptimalisatie inbegrepen. De "PRO' versie heeft een Kassa-app voor zowel offline als online verkopen van dezelfde voorraad. Bijvoorbeeld als je op markten staat of een fysiek verkooppunt hebt. Intussen heeft mijnwebwinkel tientallen koppelingen met andere webwinkel-partijen.

 

Nadelen

 

Basic oplossing
Waar Magento een zeer uitgebreid webshopplatform is met vele aanvullende mogelijkheden, is Mijnwebwinkel een echte basic oplossing.

Met name de mogelijkheden op het gebied van design en lay-out zijn erg beperkt. U heeft wel een goedkope oplossing, maar de vraag is of de software voldoende functionaliteiten biedt voor uw wensen en behoeften. Bij het PREMIUM pakket zit custom CSS inbegrepen, waardoor uw designmogelijkheden vergroot worden.

 

BTW-tarief - internationale markt
Het BTW tarief is niet in elk land hetzelfde. Zo is het hoog BTW-tarief in Duitsland 19%, Frankrijk 20% en in Finland zelfs 24%. Mijnwebwinkel geeft aan geprobeerd te hebben om een BTW-regelaar in te bouwen in de softwaar, maar tot heden is dit nog niet gelukt. Ze geven aan hier wel mee bezig te zijn, maar nog niet te kunnen zeggen wanneer het gerealiseerd is.

 

Geen tot weinig vernieuwing
Daarnaast is Mijnwebwinkel geen erg vernieuwend webshopplatform. Vernieuwingen worden veel minder doorgevoerd dan bij andere systemen zoals CCV en SEOshop. Het systeem en de templates zijn al lange tijd hetzelfde en worden weinig vernieuwd.

 

Maandelijkse investering
Doordat het gaat om een abonnement kunnen de kosten uiteindelijk hoger uitvallen dan bij software waar van te voren een vaste prijs voor staat.

 

myShop

 image-10

 

Voordelen

 

Instapmodel
Net als Mijnwebwinkel, is myShop een prima instapmodel wanneer u net begint met een webshop. myShop positioneert zichzelf als een gemakkelijke oplossing die zowel voor de B2C- als B2B-markt prima geschikt is.

 

Talloze sjablonen en maatwerkdesign
Er zijn talloze sjablonen te vinden die u kunt gebruiken en daarnaast kunt u ook een maatwerkdesign toepassen op uw webshop.

 

Vindbaarheid
Net als de eerdergenoemde webshopsystemen, is ook myShop speciaal gemaakt om uw webshop online beter vindbaar te maken. myShop was dan ook het eerste e-commerce platform in Nederland met een SEO-keurmerk, wat iets zegt over de vooruitstrevendheid van het platform.

 

Targetshops (multi-stores)
Eén van de grootste voordelen van myShop is dat u diverse “targetshops” onder uw hoofdshop kunt hangen. Zo kunt u makkelijk nieuwe webwinkels openen onder één myShop-abonnement, waardoor u een onderscheid kunt maken in het soort producten dat u verkoopt. Voor elke extra targetshop betaalt u € 5,- per maand en daardoor is het een stuk voordeliger dan een extra pakket aan te schaffen.

Er zijn op dit moment nog maar weinig shops die deze functionaliteit aanbieden, dus daarmee is myShop een voorloper op het gebied van multi-stores.

 

Nieuwe koppelingen
Eén van de takken van myShop is “mySolutions” waarmee continu nieuwe koppelingen met andere software mogelijk gemaakt worden. Zo koppelt myShop met diverse boekhoudsoftware en bijna alle grote payment providers en banken.

 

Drie maanden gratis proberen
Als u er nog niet over uit bent welk systeem u wilt gebruiken, biedt myShop de optie om het systeem drie maanden gratis uit te proberen. Daarna biedt myShop pakketten aan in verschillende prijsklassen met diverse opties. Een basic pakket is al vanaf €14 per maand te koop en voor een professionele webshop heeft u het Professional-pakket nodig dat €42 per maand kost.

 

Nadelen

 

Internationaal niet optimaal
myShop heeft een aantal jaar geleden haar naam veranderd van MijnWinkel naar myShop. Daarmee nam het webshopsysteem stappen om internationaal te gaan, maar het systeem lijkt internationaal nog niet optimaal te werken.
Zo voldoet de webshop niet aan de Duitse regelgeving, waardoor het systeem op internationaal gebied wel een aantal restricties heeft.

 

Niet automatisch responsive
Tegenwoordig bezoeken steeds meer consumenten uw webshop via tablet of mobiel. Als webshopeigenaar gaat u er dan ook vanuit dat uw webshop ook op andere devices goed te bezoeken is. Bij myShop is uw webshop echter niet automatisch responsive en betaalt u extra voor deze functionaliteiten, wat een nadeel is van dit webshopssysteem.

 

Prijs
Daarnaast lezen we op veel fora dat de prijs-kwaliteitverhouding van myShop wat scheef is. Voor het bedrag wat u maandelijks voor myShop betaalt, heeft u bij een aantal andere webshops meer mogelijkheden. 

 

Voordelen en nadelen op een rijtje

 

 

De administratie van een webshop is gemakkelijk te koppelen aan boekhoudingssoftware zoals SnelStart. Uw webshop is te koppelen aan uw boekhoudsoftware met S-Connect. Dit bespaart u als webshophouder veel tijd en energie. Lees in dit blog over 6 voordelen...

Wilt u uw webshop koppelen met uw SnelStart-administratie? Zowel Magento, Mijnwebwinkel als myShop zijn met behulp van S-Connect te koppelen aan SnelStart. Ontdek hier de mogelijkheden!

S-Connect productbeschrijving downloaden