Het Fishbone magazijn: wat zijn de voor- en nadelen?

Door Elyanne Groeneveld, Gepost op: 30-apr-2024 14:15:52 Commentaar

Onlangs dook er een video op linkedin op die onze aandacht trok.  In een simulatie is te zien hoe het zogenaamde Fishbone magazijn maar liefst 18% aan logistieke reistijd bespaart. Het bericht kreeg honderden reacties, variërend van 'waarom hebben we dit niet eerder bedacht?' tot uiteenzettingen van redenen om deze indeling niet te kiezen.  

Omdat wij dagelijks meedenken met onze klanten over slimme oplossingen voor hun handelsbedrijf, was onze interesse gewekt. We besloten er wat dieper in te duiken en nemen u graag mee op onze ontdekkingstocht. 


Wat is een Fishbone magazijn? 

Het Fishbone Aisles model, oftewel een visgraatindeling, heeft naast verticale rijen ook horizontale rijen. Daartussen loopt een gang in V-vorm. Is dit lastig voor te stellen? Eigenlijk moet u het even zien. In deze video ziet u het Fishbone magazijn en het verschil met de traditionele indeling. In de video is ook een variant hierop te zien, de Flying-V.

 

Waarom zijn mensen zo enthousiast over het Fishbone magazijn? 

De aanpassing van het magazijnontwerp verkort de tijd die orderpickers in het magazijn onderweg zijn. Er wordt gesproken over 18 tot 23% tijdswinst. Hoe kan dat? Doordat de gangpaden diagonaal door de rijen lopen, kunnen orderpickers sneller van het ene gangpad naar het andere komen. Heftruckbestuurders kunnen makkelijke bochten van 45 graden maken, in plaats van de gebruikelijke bocht van 90 graden.

 

Is dit een nieuw idee?

Hoewel het op LinkedIn recent wat stof deed opwaaien, is in 2006 al voor het eerst over de Fishbone lay-out gepubliceerd. Om precies te zijn door Russell Meller en Kevin Gue, twee hoogleraren verbonden aan de University of Arkansas en Auburn University. Ze bestudeerden de plaatsing van rekken in magazijnen en ontdekten dat, ondanks de vraag naar efficiëntere en snellere distributie, de traditionele ontwerpen niet veranderd zijn.

“Jarenlang behandelden bedrijven magazijnen vrijwel uitsluitend als kostenplaatsen. Dit leidde tot restrictieve ontwerpregels die zich richtten op opslagdichtheid, om het gebruik van de ruimte te maximaliseren. Helaas houdt een ontwerp dat uitsluitend gericht is op de maximale opslagdichtheid geen rekening met de operationele kosten van het ophalen van items.”
professor Russell Meller, University of Arkansas

Door de gangbare indeling met rijen in dezelfde richting los te laten, komen Meller en Gue uiteindelijk uit op het ‘Fishbone Aisles’ model. Uit testen blijkt dat de kosten voor het picken in een magazijn met 21 gangpaden maar liefst 20,4 procent lager zijn dan in een gelijkwaardig traditioneel magazijn.

 

Zijn er ook nadelen aan de Fishbone indeling? 

Handelsbedrijven verschillen van elkaar en geen magazijn is hetzelfde. Het zou dan ook vreemd zijn als de Fishbone indeling voor ieder bedrijf de perfecte oplossing zou zijn. De indeling biedt tijdwinst voor het orderpicken, maar er zijn meer aspecten om te overwegen. Nadelen die benoemd worden zijn:

  1.  Het Fishbone magazijn biedt minder opslagcapaciteit, wat leidt tot hogere kosten.
  2.  De indeling is niet altijd efficiënter dan traditionele magazijnen. In de praktijk komt het verzamelen op één locatie zelden voor. Magazijnindelingen hebben vaak dwarsgangen om tussen de gangpaden te kunnen bewegen.
  3.  Er ontstaan veiligheidsissues als orderpickers vanuit dezelfde positie beginnen en er veel kruispunten ontstaan.

Op zoek naar manieren voor meer efficiëntie in uw magazijn? 

Als u kosten wilt besparen op uw magazijn, dan is het interessant om de indeling ervan onder de loep te nemen. Het is zeker een optie om het Fishbone magazijn te overwegen, maar uw magazijn opnieuw indelen is een ingrijpende aanpassing. Wilt u het niet meteen zo rigoureus aanpakken? Dan hebben wij nog twee andere tips voor u; 

Tip 1:
Maak een ABC-analyse om vast te stellen wat de hardlopers uit uw assortiment zijn en op welke producten u het beste kunt focussen. Op basis daarvan kunt u onder meer de magazijnroutes efficiënter maken. Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons artikel Meer resultaat dankzij slimme ABC-analyses. [link]

Tip 2:
Slimme software voor magazijnbeheer versnelt en regelt het logistieke proces. Gebruikt u nu al SnelStart? Met S-magazijn Logistiek kunt u alle processen in en om uw magazijn automatiseren en optimaliseren. Met optimaal voorraadbeheer, een efficiënt orderpicksysteem en zicht op al uw leveringen, kunt u een flinke stap vooruit maken.

We denken graag met u mee 

Dat is wat wij het liefste doen. Slimme oplossingen bedenken waardoor u vooruit kunt met uw handelsbedrijf. We zien dat het digitaliseren en automatiseren van bedrijfsprocessen steeds belangrijker wordt. Net als inzicht in bedrijfsdata. Goed gebruik van software maakt uw bedrijf toekomstbestendig.

Gelukkig hoeft software niet peperduur te zijn. Het is een investering voor de toekomst die u al snel terugverdiend. S for Software biedt een breed scala aan standaard- en maatwerkoplossingen. We zijn gespecialiseerd in aanvullingen op het boekhoudprogramma SnelStart. Gebruikt u dat nu nog niet? Ook dan denken we graag met u mee.

Plan gemakkelijk een online meeting in met onze consultant Christiaan Blok. In een gratis consult kunt u uw proces bespreken en de uitdagingen die u heeft. En of dat uiteindelijk tot een samenwerking leidt of niet: van een gesprek met Christiaan wordt u altijd wijzer.