5 redenen om Business Intelligence (en Power BI) links te laten liggen

Door Lisa Kreijfelt, Gepost op: 8-apr-2020 12:28:00 Commentaar

U heeft het vast weleens voorbij horen komen: Business Intelligence. In het kort is Business Intelligence het verzamelen van informatie van alle handelsactiviteiten. Denk hierbij aan financiële data, gegevens over producten, klanten, concurrenten, marktanalyses, beslissingsprocessen en nog meer veel. Met het inzicht dat Business Intelligence brengt, is het mogelijk om op basis van deze data bedrijfsbeslissingen te maken.


Business Intelligence, ofwel BI is dus grofweg een verzameling van álle informatie die beschikbaar is. Deze informatie kan vervolgens ingeladen worden in Power BI; een geavanceerde rapportagetool. Toch is niet iedereen meteen overtuigd van de tool en horen we links en rechts geluiden van ondernemers die met twijfels zitten. Daarom hebben we vijf uitspraken die we vaak horen op een rijtje gezet, inclusief tegenargumentatie.

 

De meest gehoorde twijfels over Business Intelligence

1. Power BI is te duur

Toen Business Intelligence zo’n 10 jaar geleden geïntroduceerd werd, was het inderdaad iets wat meer voor grote bedrijven toegankelijk was. Vandaag de dag is dat een ander verhaal. Voor nog geen tientje (€8,40) in de maand kan één user al gebruikmaken van Power BI. Wel komen daar nog de kosten voor implementatie en backend software bij op. Dus natuurlijk is Power BI een investering, maar uiteindelijk gaat het er om wat je terugverdient door het inzetten van Business Intelligence

 

2. De data is niet volledig

Als er in je database lege velden zijn is het inderdaad zo dat de informatie niet goed weergegeven wordt in Power BI, maar dat is goed op te lossen. Namelijk door een solide backend te kiezen die ervoor zorgt dat lege of verkeerd ingevulde velden snel worden ontdekt.

 

3. Met Excel krijg je ook voldoende inzicht

In Excel is het inderdaad ook mogelijk om grafieken en tabellen te maken. Het kán, maar het is niet ideaal. Excel is in de basis namelijk geen rapportagetool, maar een hulpmiddel om gegevens te structureren. Daarbij staat in een Excel-tab een berg onbewerkte gegevens en het is niet mogelijk om in een oogopslag de belangrijkste informatie eruit te pikken. Stel u verkoopt door heel Nederland uw producten en wilt graag inzien in welke regio het meeste en het minste verkocht wordt. In Excel is het eerst een heel zoekwerk, terwijl als de gegevens zichtbaar gemaakt kunnen worden in een kaart ziet u in een oogopslag deze variabelen.

Daarbij is het leggen van relaties en het zien van trends en ontwikkelingen lastig. Excel-bestanden zijn namelijk niet gemaakt om historische gegevens op te slaan en worden vaak aangepast. Waardevolle informatie gaat hier verloren.

 

4. Een nieuw systeem, nieuwe werkwijze

Dit is een argument waar lastig iets tegenin te brengen is. Want het is gewoon zo, een nieuw systeem brengt een nieuwe werkwijze met zich mee. Of het duurt in ieder geval eventjes voordat de gebruiker door heeft hoe het nieuwe programma werkt. Maar dat kan aan de andere kant ook energie geven, het maar net hoe de gebruiker er zelf in staat.

 

5. Een bedrijfsresultaat met groene cijfers heeft geen inzet van Business Intelligence nodig

Dat een bedrijf aan het einde van het jaar in de groene cijfers staat, wil niet zeggen dat er geen kansen onbenut zijn gebleven. Heeft u goed zicht op het bestelproces van huidige klanten. Zitten hier verschillen in ten opzichte van andere jaren? Hoe zit het met voorraad: zijn er producten die vaker out-of-stock waren of die juist helemaal niet verkocht zijn? Zo zijn er nog tig vragen die beantwoord kunnen worden met de inzet van Business Intelligence en Power BI.


Power BI voor SnelStart demo