Dit kunt u leren van vooraanstaande accountantskantoren

Door Gerrit Valkenburg, Gepost op: 4-sep-2015 8:30:00 Commentaar

Accountantskantoren

Het beroep van accountants staat al lange tijd in de schijnwerpers. Zowel de politiek als de branche zelf stelt andere eisen aan accountants dan een aantal jaar geleden. Met name de kwaliteit moet verbeterd worden. Zo moeten accountants strenger beoordeeld worden op hun kwaliteit en moet erop toegezien worden door bijvoorbeeld een Raad van Commissarissen.

Nu zijn er enkele grote accountantskantoren waar vaak een extra vergrootglas op ligt. Op hun kwaliteit wil ik in dit blog alleen niet in gaan. Wel wil ik aandacht schenken aan een aantal processen en activiteiten die vooraanstaande accountantskantoren erg goed doen en waar veel accountants iets van kunnen leren.

Kennis delen

Als accountant treedt u op als adviseur en kennisexpert in uw vakgebied. Klanten verwachten dat u kennis hebt van zaken en de ontwikkelingen in de branche volgt op de voet. Uw dienstverlening moet namelijk op een goede manier inspelen op de ontwikkelingen van deze tijd.

Vaak weet u als accountant goed wat er speelt in uw branche. Dat hoort nu eenmaal bij uw werk. Waar het vaak nog aan ontbreekt, is het delen van deze kennis. In het beste geval zijn uw klanten op de hoogte van wetgeving en andere belangrijke zaken, doordat u hen hiervan op de hoogte houdt. Toch gebeurt het veel dat u uw kennis niet direct met uw klanten deelt, laat staan met potentiële klanten.

Kennis delen is dus belangrijk. Hoe u dat kunt toepassen? Lees snel verder.

Het internet is al jarenlang een grote en steeds belangrijkere informatiebron. Iedere maand worden er ruim 10 miljoen zoekopdrachten ingevoerd in Google en 1/3 van de Nederlandse bevolking spendeert dagelijks minstens drie uur op het internet. Deze cijfers worden waarschijnlijk alleen nog maar hoger. Men zoekt op internet vaak naar antwoord op vragen of willen voorzien worden in een bepaalde behoefte.

Accountantskantoren kunnen meegaan met deze trend door hun kennis te delen via hun eigen website. U bent op de hoogte van belangrijke ontwikkelingen en het is zonde om dit voor uzelf te houden. U creëert een autoriteit door te laten zien dat u bepaalde kennis in huis hebt en dit deelt om uw klanten en potentiele klanten hiervan op de hoogte te brengen.

Een vooraanstaand accountantskantoor is PwC, eerder bekend als PricewaterhouseCoopers. Het is een internationaal accountants- en belastingadviseursbedrijf met het hoofdkantoor in Londen. Zij delen als een van de weinige accountantskantoren hun kennis prominent op hun website.

Voorbeeld_kennisdelen_PwC

Onderwerpen die aandacht krijgen in de media, politiek en invloed hebben op de branche, worden besproken en gedeeld op de homepagina. Zij helpen de bezoeker door kennis te delen die voor hen relevant is. Op deze manier laten zij op een toegankelijke manier hun kennisleiderschap zien.

Big data

Dat we tegenwoordig alles kunnen meten en analyseren, is bekend. Steeds meer branches maken hier dankbaar gebruik van. Ook in de accountancy galmt deze term al enige tijd door. Big data kan veel inzicht opleveren voor bedrijven en accountants kunnen hun klanten hiermee van kwalitatief hoogwaardig advies voorzien.

Een voorbeeld van hoe grote kantoren big data inzetten is het voorbeeld van IBM en Deloitte. Uit een persbericht begin dit voorjaar blijkt dat IBM en Deloitte een computersysteem hebben ontwikkeld waarmee bedrijfsplannen snel getoetst kunnen worden aan complexe regelgeving op het gebied van financiële zaken.

Het analyseren van grote hoeveelheden data wordt volgens Deloitte en IBM naast de zakelijke kansen die het biedt ook steeds belangrijker voor organisaties vanwege de toenemende complexiteit van regelgeving.

Ondanks dat big data nog relatief weinig gebruikt wordt in de accountancy, voorspelt Hans Bootsma van Deloitte dat big data de accountancy volledig zal veranderen.

“Controles steunen straks niet meer op deelwaarnemingen, maar op het geautomatiseerd vergelijken van datastromen. Omzet kun je bijvoorbeeld controleren door alle transacties uit het systeem te halen en daarop de betreffende rekenregels toe te passen. Op deze manier hoef je veel minder handmatige werkzaamheden uit te voeren, je moet eigenlijk alleen nog vaststellen dat de contracten juist in het systeem zijn vastgelegd.”

Bron: Accountant.nl

Inzicht en goede analyses zijn dus belangrijk. Wij maakten voor bedrijven die gebruik maken van de boekhoudsoftware van SnelStart een analysetool: AdminView.

New Call-to-action