Wendbaarheid en efficiëntie in de logistieke sector (deel 2)

Door Christiaan Blok, Gepost op: 16-mrt-2017 9:40:33 Commentaar

logistiek_1.jpg

In het eerste deel hebben we vooral de ambities van de logistieke sector berlicht en de uitdagingen die daarbij komen kijken. Maar welke rol kan ICT spelen in het behalen van deze ambities? ‘Track en Trace’ en ‘Internet of Things’ zijn 2 belangrijke onderwerpen wanneer we kijken naar de combinatie van ICT en logistiek. Een overkoepelend thema is het verzamelen en gebruiken van 'data'. Hierover wil ik het graag in deze blog hebben.

 

ICT en logistiek: de voordelen van informatiedeling


Het belangrijkste facet is informatiedeling. Door informatie van uzelf met anderen te delen, en doordat andere bedrijven dit met u doen, kunt u 3 voordelen behalen:

  • Processen optimaliseren
  • Kosten verlagen
  • Een duurzame relatie opbouwen met uw klant

Dit zijn 3 voordelen die veel impact kunnen hebben op uw bedrijf en de keten waar uw bedrijf zich in bevindt. Doordat bedrijven zich steeds bewuster worden van het feit dat het delen van data simpel, snel en veilig kan, wordt het kunnen communiceren op basis van realtime informatie steeds makkelijker, mede doordat iedereen een smartphone of tablet heeft. Hierdoor kunnen de papieren vrachtbrieven en facturen helemaal verdwijnen. Door het papier te laten verdwijnen doet u tegelijkertijd aan Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

 

Van data naar bruikbare informatie


Data, iedereen verzamelt het. Van u en van mij. Denk maar aan de handige optie om wachtwoorden te onthouden. Maar welke data wordt er verzameld in de logistieke sector? Laten we onze blik eens richten op een vrachtwagen. In een vrachtwagen zit een informatiebox. Deze box registreert het brandstofgebruik, hoe hard iemand rijdt, hoe lang iemand rust maar ook hoe vaak de vrachtwagen geladen is. De grote vraag is: hoe kunt u van een zee aan data naar bruikbare informatie komen? Met alleen data verzamelen wint u namelijk weinig. Als we kijken naar hoe vaak een vrachtwagen geladen is, dan is deze data voor transportbedrijven erg belangrijk. Door het optimaliseren van ritten worden er minder lege kilometers gemaakt en dalen de brandstofkosten. Hierdoor wordt niet alleen een grotere winst geboekt, maar wordt ook aan het milieu gedacht.

Ik citeer: “Als je op de snelweg trucks ziet rijden, zijn gemiddeld 3 á 4 van de tien trucks leeg, niet beladen. Nog steeds is het zo dat in de logistieke keten het merendeel van de ritten vol heen rijdt en leeg weer vertrekt” Aldus Frank Verhoeven van Vos Logistics.

 

Betrouwbaarheid en transparantie

Eerder in deze blog spraken we al over informatiedeling. Maar voor het delen van informatie is betrouwbaarheid een onmisbaar aspect. Daarnaast speelt transparantie een grote rol in informatiedeling. Enerzijds kan het delen van data een kans zijn, maar wanneer transparantie en betrouwbaarheid niet op orde zijn, kan data ook een bedreiging vormen.

Wat denkt u bijvoorbeeld van Google, die al uw inloggegevens kan onthouden? Het is erg handig en dat zal ik niet ontkennen, maar na wat onderzoek te hebben gedaan, kwam ik al snel tot de conclusie dat het eenvoudig is om wachtwoorden uit Google Chrome te exporteren. Via chrome://flags kunt u de optie om wachtwoorden te exporteren aanzetten. Daarna kunt u eenvoudig via: chrome://settings/passwords uw wachtwoorden exporteren. Zo eenvoudig is het dus om data te exporteren uit Google Chrome.

Voor meer informatie over veiligheid van data zoals back-ups, wachtwoorden en privacy kunt u ook kijken op https://www.informatiebewust.nl. Dit is een initiatief van SnelStart en hier worden regelmatig nieuwe blogs gepost over de verschillende onderwerpen.