Magazijnbeheer: hoe efficiënt zijn uw looproutes? + tips

Door Lisa Kreijfelt, Gepost op: 15-apr-2019 8:30:00 Commentaar

Bij uw succesvolle onderneming heeft u een magazijn vol met producten. Maar, weet u ook waar de producten liggen in dat magazijn? Weet u de snelste route door uw magazijn naar het desbetreffende product? Efficiënt uw magazijn inrichten, dat is belangrijk. Zeker wanneer uw magazijn steeds voller komt te staan. Hoe zijn de huidige looproutes? Hoe kan dit geoptimaliseerd worden? In dit blogartikel wordt helder hoe u het beste uw magazijn kunt inrichten en daardoor uw looproutes efficiënter kunt bepalen.


Hoe kan ik het beste mijn magazijn inrichten?

Hoe kan een magazijn het best ingericht worden? Efficiënt! Of beter gezegd: waar moeten welke producten liggen zodat u deze producten gemakkelijk en snel kunt pakken? Het is hierbij belangrijk om rekening te houden met de omloopsnelheid van de producten. We hebben te maken met langzaam- en snellopers. Daarbij moet u ook kijken naar de toekomst, zo kan een snelloper een maand later ineens veel minder verkocht worden. De afstemming tussen verkoop- en marketing -teams is belangrijk om op deze manier in te spelen op het voorraadbeheer en de nauwkeurigheid van het orderpicken. Allereerst moet er gekeken worden naar de indeling van uw magazijn: te denken valt aan het aantal gangen in uw magazijn en de breedte. Uiteraard zijn er nog veel meer belangrijke aspecten hiervoor. Wilt u meer lezen over het inrichten van uw magazijn, lees dan dit artikel van JungHeinrich!

We hebben ook nog twee tips voor het inrichten van uw magazijn:

 

Tip 1: Leg verwante producten bij elkaar

Het is belangrijk om in uw magazijn uw verwante producten dicht bij elkaar te leggen. Bijvoorbeeld: koffiebekers en roerstaafjes. Zoals eerder genoemd is het essentieel dat u op de hoogte bent van langzaam- en snellopers. Zo kunt u goed inspelen op de aantallen in uw voorraadbeheer. De omloopsnelheid van de producten is een onderdeel dat belangrijk is bij het inrichten van uw magazijn. De looproutes tijdens het orderpicken verlopen hierdoor snel en effectief. Dat komt doordat uw looproute automatisch wordt berekend tot de kortste en snelste looproute.


Tip 2: Looproutes: orderpicken op artikelcodes of locaties

U bepaalt zelf waar u de producten opslaat in uw magazijn. Snellopende producten liggen vanzelfsprekend vooraan, maar onthouden wat de precieze locatie is van de andere producten kan lastig zijn. Logistiek software kan u daarbij helpen. U bepaald zelf de magazijnlocatie van uw artikelen en koppelt het artikelnummer aan de magazijnlocatie. De software laat u vervolgens zien welke looproute het meest efficiënt is. Daarnaast kunt u meerdere orders combineren van één klant. Hiermee worden orderpickers op een effectieve manier ingezet en bespaart u tijd. Hiermee zorgt u ervoor dat uw magazijn geheel efficiënt ingericht wordt en dat u altijd de kortst mogelijke route loopt. Met het uiteindelijke doel om het logistieke proces te optimaliseren en het product sneller te leveren aan de klant.

 

 

 

S-Magazijn Logistiek: gemakkelijk uw orders verwerken

S-Magazijn Logistiek zorgt ervoor dat uw orders opgehaald worden uit SnelStart. Deze worden toegewezen aan een orderpicker. Doordat de artikelcodes en/of magazijnlocaties in het systeem staan, wordt de kortste looproute berekend. In de orderpick applicatie kunt u gemakkelijk de aantallen en het gebruikte verpakkingsmateriaal doorgeven. Deze wijzigingen worden direct naar de centrale applicatie gestuurd waardoor uw voorraadbeheer altijd up-to-date is en blijft, u komt nooit voor verrassingen te staan. Het logistieke proces wordt volledig geautomatiseerd met S-Magazijn Logistiek. De productbeschrijving van S-Magazijn Logistiek kunt u gratis downloaden:

Productbeschrijving S-Magazijn Logistiek

Meer weten over efficiënt magazijnbeheer? Kan dan op www.sforsoftware.nl/magazijnbeheer