Wat ik heb geleerd na één maand bloggen (+ tips voor beginnende ondernemers)

Door Christiaan Blok, Gepost op: 11-mei-2016 11:38:08 Commentaar

bloggen.jpg

Sinds één maand schrijf ik blogs voor SforSoftware. En ik kan u vertellen: dat is een hele uitdaging! Ik heb ondervonden dat bloggen best wel lastig is als je van nature geen schrijver bent. In deze blog deel ik mijn ervaringen na één maand bloggen, vertel ik wat ik heb geleerd en geef ik u tips hoe u als ondernemer een goede blog kunt schrijven.

Wat heb ik geleerd?

Toen ik begon met bloggen, schreef ik mijn blogs productgericht. Ik koos één van de producten van SforSoftware uit waar ik meer over vertelde in een blog. Daardoor leerde ik de producten beter kennen, maar het beschrijven van een product is niet de bedoeling van een blog. 

Het doel van een blog is dat u een probleem beschrijft waar uw doelgroep mee zit. Vervolgens kunt u dat natuurlijk wel linken aan één van uw producten of diensten, maar het belangrijkste is dat u met uw kennis en ervaring de problemen van uw doelgroep oplost. Na het lezen van een blog moet uw lezer het idee hebben: "Wat fijn dat ik zomaar - gratis en voor niets - ben geholpen met mijn vraag of probleem!"

Hoe zorg ik ervoor dat mijn blog wordt gevonden?

Een blog moet gevonden worden, maar hoe weet u nou op welke woorden uw potentiële klanten zoeken in Google? Bedenk een aantal zoekwoorden die passen bij het onderwerp van uw blog en voer ze eens in op Google Analytics. Als u een zoekterm invoert, krijgt u te zien hoe vaak erop wordt gezocht.

Zo kunt u een idee krijgen op welke woorden nou eigenlijk wordt gezocht. Daarna is het de kunst om deze zoekwoorden slim te gebruiken en waardevolle content te creëren. Dit zorgt ervoor dat u beter wordt gevonden in Google.

Wat doe je als je geen inspiratie hebt?

Het makkelijkste is om even op uw onderwerp te Googlen. Dit levert vaak veel zoekresultaten op. Door een site of een blog even te bekijken kunt u inspiratie opdoen. Het is natuurlijk wel belangrijk dat u geen tekst kopieert, want dit herkent Google en zorgt voor mindere zoekresultaten. Om inspiratie op te doen kunt u ook informeren bij mensen in uw omgeving. Zij kunnen u helpen met informatie verzamelen over een onderwerp en misschien wel onderwerpen om over te bloggen. Dit is tevens een stukje reclame voor uw blog.

Tips bij het schrijven van een blog

Tot slot geef ik u nog graag een aantal tips als u gaat beginnen met het schrijven van een blog.

  1. Zorg voor een korte en pakkende titel zodat het de lezers aanspreekt. Dit zorgt ervoor dat uw blog gelezen wordt. Bij de titel zijn ook de zoekwoorden belangrijk. Dit zorgt voor hogere resultaten in Google.

  2. Zorg voor een korte inleiding of een voorbeeld om de aandacht van de lezer te trekken. Hierdoor zijn mensen vaak sneller bereidt om door te lezen.

  3. Zorg voor tussenkopjes om de tekst overzichtelijk te houden. Ook bij tussenkopjes zijn zoekwoorden belangrijk.

  4. Zorg ervoor dat het een probleem en een oplossing beschrijft. Zo kunt u uw verkoop stimuleren.

  5. Een call to action is erg belangrijk. Dit zorgt ervoor dat mensen die erg geïnteresseerd zijn weten hoe ze meer informatie kunnen verzamelen.

Wilt u doorpraten over uw ondernemerschap? En wat wij voor elkaar kunnen betekenen? Maak een vrijblijvende afspraak? 

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie