Onderneming starten? 5 tips voor een goed ondernemingsplan!

Door Robin Hendriksen, Gepost op: 15-mei-2019 12:49:00 Commentaar

Altijd al de droom gehad om voor u zelf te beginnen? Of kent u iemand in uw omgeving die daar over na denkt? Heeft u een geweldig business idee en staat u te trappelen om dit idee in de praktijk te brengen? Voordat u enthousiast aan de slag gaat, is het belangrijk om te beginnen met een ondernemingsplan: dé basis voor uw onderneming waarin duidelijk wordt of het realistisch is om uw onderneming te starten.

In deze blog geef ik u een aantal tips om een aantrekkelijk ondernemingsplan te schrijven. Gewoon een aantal handvatten die u zeker moet mee nemen en beschrijven in uw ondernemingsplan. Een ondernemingsplan moet een overtuigend en inspirerend verhaal zijn met samenhang. 

 

1. Geloof in uw business idee / succesverhaal

Het is natuurlijk vanzelfsprekend dat u vol passie, moed en energie uw ondernemersplan schrijft. Anders hoeft u er niet aan te beginnen. Daarnaast is het van belang dat uw geloof en enthousiasme in uw business-idee te proeven is in het ondernemingsplan. Dit alles om potentiële investeerders voor u te winnen.

Wat is het doel van uw onderneming? Voor wie is het? Wat bereikt u hiermee en waarom komt u op dit moment met dit idee? Zomaar een paar vragen die u moet beantwoorden in uw plan. Om potentiële investeerders te overtuigen, moet uw aanleiding en business idee duidelijk gemaakt worden zodat potentiële investeerders gelijk vol goede hoop zitten en interesse hebben.

 

2. Laat anderen u ondersteunen 

Het is belangrijk dat u alle kennis van de bedrijfsonderdelen, die in het business model voorkomen, gedeeltelijk beheerst om niet voor verrassingen te komen staan. Niet van alles op de hoogte? Geen probleem hoor. U kunt u laten ondersteunen in het proces van ondernemen. Iedereen heeft bedrijfsaspecten waar hij of zij expert in is. Waar u geen expert in bent, kun u iemand anders u laten helpen.

 

3. Verdiep u in ondernemerschap

In een ondernemingsplan moet u ook aantonen wat de kwaliteiten zijn van u als ondernemer. Uw achtergrond wordt meegenomen in het ondernemingsplan. Zwaktes en bedreigingen moet u zien op te lossen en omschrijven in uw plan. U hoeft niet alle aspecten van uw bedrijf te begrijpen, echter is het wel verstandig om wat algemene kennis te vergaren. Het financiële gedeelte is daarentegen wel heel belangrijk voor uw ondernemingsplan.

 

4. Laat zien hoe uniek en probleemoplossend u bent

Daar waar uw ondernemingsplan antwoorden geeft op strategieën en doelstellingen, hebben we ook te maken met het marketingplan. Veel ondernemers schakelen hiervoor een specialist in. Binnen dit onderdeel is het belangrijk om antwoorden te krijgen op vragen als: wie uw doelgroep is hoe vraag en aanbod samenvallen. Om dit te onderzoeken kunt u een SWOT-, doelgroep-  en concurrentieanalyse maken. Wat zijn de kansen en bedreigingen? Hoe groot is de concurrentie? Wat gaat u anders doen dan uw concurrentie? In welke behoefte gaat u voldoen?

 

5. Overtuig investeerders 

Het financiële plan is misschien wel het belangrijkste onderdeel van het ondernemingsplan. Om investeerders te overtuigen is het van belang dat u alle financiële informatie nauwkeurig vermeldt. Uw financiële plan is eigenlijk de weergave van uw totale ondernemingsplan, alleen dan in cijfers. Er zijn meerdere begrotingen die in uw ondernemingsplan getoond moeten worden.

  • Investeringsbegroting
  • Financieringsbegroting
  • Liquiditeitsrekening 
  • Exploitatiebegroting
  • Begroting privé-uitgaven

 

Door deze vijf stappen te volgen, komt u ongetwijfeld tot een sterk ondernemingsplan dat als basis dient voor uw succesvolle onderneming. Wilt u doorpraten over ondernemen? En bent u benieuwd wat S for Software voor u als ondernemer kan beginnen? Kom gerust langs voor een kop koffie!

Neem vrijblijvend contact op voor meer informatie