Boekhouden: hoe maakt een ondernemer het makkelijk?

Door Christiaan Blok, Gepost op: 25-mei-2016 8:30:00 Commentaar

pexels-photo3-729281-edited.jpg

Boekhouden is voor veel ondernemers nog lang niet het leukste onderdeel bij een eigen bedrijf. Het is een ‘must’, geen ‘wil’. Eigenlijk doet u het alleen om te weten of uw bedrijf winst of verlies draait en omdat u uw boekhouding moet kunnen aantonen bij een controle van de belastingdienst. Om u te helpen bij uw boekhouding zijn er accountants en speciale programma’s voor. Ik zie u denken: een accountant is toch veel te duur voor een (startende) ondernemer? Daarom zijn er ‘goedkope’ boekhoudprogramma’s die u ook kunnen helpen bij uw administratie.

Boekhouding te ingewikkeld voor u?

Een startende ondernemer hoeft niet een heel uitgebreide boekhouding op te zetten. Het is wél belangrijk dat uw boekhouding goed gebeurt en dat alles wat in die boekhouding hoort ook terug te vinden is. Gelukkig zitten in de boekhoudprogramma’s de meeste onderdelen al die in uw boekhouding moeten zitten. Dit helpt u om een goede en correcte boekhouding bij te houden.

U kunt ook samenwerken met een accountant. Dit zorgt ervoor dat u de nodige kennis heeft en er niet helemaal alleen voor staat. Dan kunt u zelf uw facturen, bonnetjes en declaraties invoeren in het boekhoudprogramma dat is gekoppeld aan het programma van uw accountant.

Wat zijn de minimale eisen aan een correcte boekhouding?

 1. Het grootboek
 2. Uw debiteuren- en crediteurenadministratie
 3. Uw voorraadadministratie
 4. Uw in- en verkoopadministratie
 5. Uw loonadministratie
 6. Uw bankafschriften
 7. Afgesloten contracten
 8. Agenda’s en andere overzichten van afspraken

Voor al deze componenten geldt een bewaarplicht van 7 jaar. Hierdoor heeft u de mogelijkheid om het te tonen op aanvraag van de belastingdienst. Voor vastgoed geldt zélfs een bewaarplicht van 10 jaar. Alle andere zaken, behalve uw debiteuren- en crediteuren, uw in- en verkoopadministratie en uw grootboek, kunt u andere regels voor afspreken. Het is daarbij handig om afspraken te maken over hoe u uw gegevens bewaart.

Voordelen om zelf uw boekhouding te doen

 1. U kunt snel reageren op ontwikkelingen binnen de markt.
 2. U geeft u realtime inzicht in hoe uw onderneming ervoor staat en of u uw doelen haalt.
 3. U bespaart geld door geen accountant in te huren.

Een boekhoudprogramma voor een (startende) ondernemer

Om uw administratie eenvoudig bij te houden kunt u een boekhoud pakket zoals SnelStart gebruiken. SnelStart is erop gericht om voor ondernemers boekhouden ‘makkelijk’ te maken. Om de administratie nog eenvoudiger te maken kunt u bijvoorbeeld uw webshop koppelen aan uw boekhouding. In dit geval heeft u dan de mogelijkheid om, in plaats van met pen en papier, met een iPad langs de klanten te gaan om te verkopen en/of werkbonnen te maken en met Payt uw debiteurenbeheer te optimaliseren.

S-Connect productbeschrijving downloaden