Affiliate marketing inzetten voor uw webshop

Door Elyanne Groeneveld, Gepost op: 30-apr-2024 16:27:22 Commentaar

Bent u op zoek naar nieuwe manieren om uw webshop te laten groeien en meer klanten te bereiken? Overweeg dan eens om affiliate marketing in te zetten als onderdeel van uw strategie. Met affiliate marketing werkt u samen met partners die uw producten promoten, in ruil voor een commissie.

Wist u dat maar liefst 80% van de merken deze vorm van marketing gebruikt? Ontdek in dit artikel hoe affiliate marketing een mooie aanvulling op uw webshop marketing kan zijn en hoe u ermee aan de slag gaat.


Wat is affiliate marketing? 

Affiliate marketing is een vorm van online marketing waarbij handelsbedrijven samenwerken met bedrijven of influencers om hun producten te promoten. Deze samenwerking biedt een unieke kans om uw merk te promoten via externe kanalen en te profiteren van het bereik van deze partners. 

 

Is dat meer iets voor hele grote bedrijven? 

Misschien klinkt affiliate marketing meer als iets voor de Bol.coms van onze wereld. En inderdaad, de grote jongens hebben allemaal een eigen affiliate-programma. Maar dat wil niet zeggen dat u het als mkb’er links moet laten liggen. Juist voor het mkb is mond-tot-mondreclame belangrijk. Affiliate marketing is daar een digitale vorm van. Dus ook als het voor u ingewikkeld klinkt, lees nog even door. Er zijn veel redenen waarom het voor uw bedrijf goed kan werken.

 

De plaats van affiliate marketing binnen uw webshop marketing?

Affiliate marketing vormt een aanvulling op andere marketingkanalen, zoals sociale media, zoekmachineoptimalisatie (SEO) en betaalde advertenties. Door samen te werken met affiliates die een relevant publiek hebben, kunt u uw zichtbaarheid vergroten en nieuwe doelgroepen bereiken. Het is vaak een kosteneffectieve manier om conversies te genereren en een vorm van marketing die goed meetbaar is.

Meer dan 80% van de merken maakt gebruik van affiliate marketing om leads en verkopen te generen.
Bron: We Can Track


De voordelen van affiliate marketing voor uw webshop

Het toevoegen van affiliate marketing aan uw marketingmix heeft een aantal interessante voordelen:

  1.  Het is kosteneffectief
    Bij traditionele advertentiekanalen betaalt u voor advertentieruimte ongeacht de resultaten. Bij affiliate marketing betaalt u alleen voor daadwerkelijke conversies. Dit maakt het een kosteneffectieve optie, vooral voor handelsbedrijven met beperkte marketingbudgetten.

  2. U vergroot uw bereik
    Door samen te werken met verschillende affiliates kunt u uw bereik aanzienlijk vergroten. Uw producten worden aan een nieuw publiek voorgesteld, dat u zelf nog niet heeft kunnen bereiken. Affiliates hebben vaak een loyaal publiek dat vertrouwen heeft in hun aanbevelingen

  3. U loopt weinig risico
    Omdat u alleen betaalt voor resultaten, loopt u weinig risico bij het gebruik van affiliate marketing. Dit in tegenstelling tot andere vormen van adverteren waarbij u vooraf investeert zonder garantie op rendement.

  4. U versterkt het vertrouwen in uw merk
    Consumenten vertrouwen vaak meer op aanbevelingen van derden dan op directe reclame van bedrijven. Door de samenwerking met invloedrijke en betrouwbare partners aan te gaan, verstrekt u het vertrouwen in uw merk. 

Kleven er ook nadelen aan affiliate marketing?

Hoewel affiliate marketing vele voordelen biedt, zijn er ook een aantal potentiële nadelen en risico’s om rekening mee te houden:

  1. Commissiekosten kunnen oplopen
    U betaalt pas als er resultaat is. Maar als het affiliate-programma een succes is, kan het betalen van commissies een flinke kostenpost worden. Het is dus belangrijk om vooraf de commissiestructuur zorgvuldig te overwegen en te zorgen dat er voldoende winstmarge overblijft.

  2. Geen controle over de marketinguitingen
    Omdat affiliates uw producten of diensten promoten op hun eigen platforms, hebben ze de vrijheid om hun marketingmateriaal en boodschappen op hun eigen manier weer te geven. De kwaliteit en consistentie van de marketinguitingen kan schommelen.

  3. Afhankelijkheid van derden
    Aangezien affiliates externe partijen zijn, bent u als adverteerder afhankelijk van hun prestaties en betrouwbaarheid. Als een belangrijke affiliate besluit om de samenwerking stop te zetten of zijn activiteiten te verminderen, heeft dat invloed op uw omzet.

  4. Klikfraude 
    Er is sprake van klikfraude als affiliates valse kliks op hun verwijzingslinks genereren om een ​​commissie te verdienen. Dit kan handmatig of door het gebruik van bots. Door gebruik te maken van gerenommeerde affiliate-netwerken beperkt u dit risico.

    Hoe kunt u affiliate marketing effectief inzetten voor uw webshop?

    Wilt u na het afwegen van de voor- en nadelen aan de slag met affiliate marketing? Zo pakt u dat aan:

    Stap 1: aansluiten bij een affiliate-netwerk

    Misschien wel de belangrijkste vraag die u heeft: hoe komt u bij de juiste affiliates terecht? Het makkelijkste is om gebruik te maken van een affiliate-netwerk. Een affiliate-netwerk is een platform waar u uw bedrijf bij kunt aansluiten. Zo’n platform brengt adverteerders en affiliates samen.

    Erg handig is dat het affiliate-netwerk de samenwerking faciliteert in de vorm van software en tools. Het netwerk levert de affiliate links die de promotor kan gebruiken om uw producten te promoten en houdt de resultaten bij. Dat maakt het voor zowel uw bedrijf als voor de promotors een laagdrempelige manier van samenwerken. Veelgebruikte platforms door handelsbedrijven zijn TradeTracker, Daisycon, Awin en Tradedoubler.

    Alternatief: zelf promotors benaderen

    Natuurlijk kunt u ook rechtstreeks partners zoeken. Benader bloggers, influencers, contentmakers en relevante websites binnen uw branche rechtstreeks en stel een samenwerking voor. Dit kan een effectieve manier zijn om partners te vinden die goed passen bij uw merk en doelgroep. Bedenk wel dat als u geen gebruik maakt van een affiliate-netwerk, u zelf alles met betrekking tot de tracking en commissies moet regelen.

    Stap 2: Voorzie uw promotors van goed materiaal en aantrekkelijke commissies

    Voorzie uw affiliates van hoogwaardige promotiematerialen, zoals banners, tekstlinks, en productafbeeldingen. Dit maakt het gemakkelijker voor hen om uw producten te promoten op hun platform.

    Bied affiliates ook een aantrekkelijke commissie aan om hen te motiveren uw producten te promoten. Een aantrekkelijke commissie zorgt voor een hogere betrokkenheid en inzet van affiliates.

    Stap 3: Maak gebruik van slimme software

    Voor het inzetten van affiliate marketing is trackingsoftware onmisbaar. Via een affiliate-netwerk kunt u gebruik maken van de tools die het platform biedt. In andere gevallen zult u zelf iets moeten regelen. Wilt u advies over het slim inzetten van software en bijvoorbeeld een koppeling met uw administratie? Neem gerust contact met ons op, we denken graag met u mee. Bel 0342 - 745 295 of plan direct een online meeting in.

    Stap 4: Volg, analyseer en optimaliseer

    Bent u eenmaal op weg met affiliate marketing, blijf er dan mee bezig. Het mooie aan deze vorm van marketing is dat u heel nauw samenwerkt met uw promotors. Communiceer als leverancier regelmatig met uw promotors, volg hun prestaties en pas uw strategie aan voor optimale resultaten. 

    Gaat u aan de slag met affiliate marketing

    Door de praktische stappen te volgen, kunt u een effectieve vorm van online marketing toevoegen aan uw marketingmix. Klinkt het als een grote klus? Overweeg dan om het eerst op kleine schaal te proberen. U merkt dan in de praktijk wat wel en niet werkt. Gaandeweg kunt u uw strategie aanpassen en eventueel opschalen.