BTW regels in EU - Uw actie nodig!

Door Gerrit Valkenburg, Gepost op: 26-apr-2021 14:12:04 Commentaar

Per 1-7-2021 gelden er nieuwe regels voor uw leveringen aan particulieren in EU landen. Concreet betekent dit dat uw BTW aangifte aangepast moeten worden wanneer u in totaal meer dan € 10.000,- per jaar factureert aan particulieren binnen de EU.

Tot nu toe waren er drempelbedragen per land waarbij u wanneer u daarboven komt in dat land BTW moest gaan betalen. Met deze verandering is direct geregeld dat u geen BTW nummer in andere landen hoeft aan te vragen maar via de One Stop Shop (OSS) aangifte in Nederland kunt gaan doen. SnelStart gaat u hierbij helpen maar u dient ook zelf een aantal acties te ondernemen. 

Belangrijk is om uw OSS toegang aan te vragen bij de belastingdienst. De benaming die hiervoor bij de belastingdienst wordt gebruikt is de 'Unieregeling'. Je kunt je vanaf 1 april 2021 hiervoor aanmelden op de website van de Belastingdienst

Wat natuurlijk wel van belang is dat u de BTW percentages gaat gebruiken van de verschillende landen. De percentages voor de BTW van de verschillende landen zullen per 1-7-2021 ook beschikbaar zijn in SnelStart. Wanneer uw webshop is ingericht met prijzen inclusief BTW dan zullen orders als u verkoopsjabloon op inclusief BTW staat ingesteld goed worden verwerkt. Wel dient u tegen die tijd in SnelStart in de centrale instellingen het 'OSS/Unieregeling' vinkje aan te zetten wat beschikbaar komt. Let er wel op dat de afwijkende percentages zullen gaan zorgen voor andere marges. De meeste landen rekenen ook met 21% of met minder (dus een hogere marge) maar ook enkele landen met een iets hoger percentage (dus minder marge). Hierbij ook een overzicht van de tarieven per land zodat u in beeld heeft waar u extra marge pakt of zult laten liggen. U mag dus zelf bepalen of u een prijsbeleid per land gaat voeren op uw webshop of dat u alles op inclusief BTW op hetzelfde bedrag laat.

SnelStart heeft ook een overzichtelijk artikel geschreven met verschillende 'veel gestelde vragen' over dit onderwerp.

Maakt u binnen de EU meer dan € 10.000,- omzet? Vraag dan zeker de Unieregeling aan!